Donna Hay – ikona gotowania,
autorka wielu książek kucharskich - taka Nigella Lawson w wersji
australijskiej. Jeśli ktoś z was
przypadkiem o niej nie słyszał radzę nadrobić zaległości.
Sernik proponowany przeze mnie jest zdumiewająco
orzeźwiający, lekki, o subtelnie wyczuwalnej cytrynowej nucie. Szybki do wykonania ale na sam moment
degustacji musicie trochę poczekać, dlatego warto zrobić go dzień wcześniej.
Moja zmiana w stosunku do oryginalnego przepisu polega
na tym, że zrezygnowałam z ricotty i
mąki kukurydzianej.
Przepis idealny dla
tortownicy o średnicy 21 cm (mniejsza niż standardowe, do kupienia
m.in. w Ikea)
Oto przepis:
Spód:
·
3/4 szklanki mąki
·
1/3 szklanki płatków (najlepiej owsianych) lub
zmielonych migdałów
·
1/4 szklanki cukru pudru
·
90 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Masa serowa:
·
800 g twarogu sernikowego (czyli niecałe
opakowanie, polecam ten w wiaderku z Biedronki, najlepiej z wanilią)
·
120 g mascarpone Sotille Gusto ( dokładnie pół opakowania,
made in Biedroneczka)
·
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
·
4 jajka, w temperaturze pokojowej
·
1/4 szklanki soku z cytryny (najczęściej używam
limonki, polecam również wersję z pomarańczą)
·
skórka otarta z jednej cytryny (uprzednio
umytej)
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać
piekarnik do temperatury 170°C.
Składniki spodu (mąka,
płatki, masło i cukier) wsypać do miski i zagnieść jak na kruszonkę. Przesypać
do tortownicy, lekko ugnieść i wygładzić łyżką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut na
złoty kolor w temperaturze 170 °C. Jako chyba jedna z nielicznych zawsze ciasta
piekę na funkcji termoobieg. Ważne aby uzyskać piękny lekko złotawy
kolor. Zostawić aby lekko przestygło.
W tym czasie przygotować masę serową.
Miksujemy jajka z cukrem, twarogiem, sokiem i skórką z
cytryny ale nie za długo aby ciasta nie napowietrzyć. Jeśli macie twaróg
wiaderkowy mikser zamieńcie na trzepaczkę.
Wskazówka !Brzegi tortownicy od wewnątrz posmarować masłem
(gdy wystygnie) wtedy ciasto idealnie odejdzie od formy. Następnie przelać masę serową. Delikatnie
potrząsnąć tortownicą, a wierzch sernika wyrównać grzbietem łyżki, by pozbyć
się pęcherzyków powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę w 150°C.
Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku przez kolejną
godzinę. Ważne ! Nie otwierać piekarnika!! Po wystygnięciu wstawić do chłodnego
miejsca na kilka godzin.
Podawajcie z owocami, konfiturą ale tak naprawdę najlepszy
jest z listkiem świeżej mięty.
0 komentarze